Breaking News

VARAK – FLOK BASKI KOMBİNASYONU

Flok baskı, belirli boylarda(1 -7 mm) kesilmiş ince liflerin, belirli bir desene göre yapıştırıcı aktarılmış zemine elektrostatik uygulama ile dik bir biçimde yapıştırılmasıyla (çakılması) elde edilen baskı çeşitidir. Elektrostatik floklamada, flok lifleri elektrostatik olarak yüklenmişlerdir. Bu da, liflerin tümünün kumaşa dik olarak tutunmasını sağlar. Bu yöntem, diğer yöntemlere göre daha yavaş ve pahalı olmasına karşılık, mekanik yönteme nazaran daha düzgün ve yoğun floklama sağlaması nedeniyle tercih edilmektedir.

varak-flok-baski-diyagrami
1. Flok Lifleri
2. Tutkallı Zemin
3. Flok Kaplanacak Malzeme

Flok baskının; tüylü, yumuşak, kadifemsi bir yüzey oluşturması uygulandığı ürünlere boya, transfer baskı tiplerinden farklı olarak derinlikli bir desen efekti kazandırmaktadır. Varak baskı ışıltısının aynı zemin üzerine, flokun soft ve hacimli efektine yaptığı pırıltılı katkı ise, üründeki baskının albenisini en üst seviyeye çıkarmaktadır. Flok baskının yumuşak, doğal havasına ilave edilen varak baskı ile farklı bir boyuta geçen görsel kombinasyonun avantajları yaşanabilmektedir.

flok-baski-gorseli

Varak- Flok Baskı Kombinasyonunda İşlem Sırası

Varak- flok baskı kombinasyonunda iki şekilde işlem yapılabilir:

  1.  Flok baskı tutkalı kumaş üzerine aktarılır. Desene uygun olarak veya tüm kumaş yüzeyi floklanır. Daha sonra varak baskı tutkalı basılır ve fikse edildikten sonra varak,tutkallı zemin üzerine preslenir. Varak taşıyıcı filmi açılarak işlem tamamlanmış olur.
  2. Varak baskı tutkalı basılır ve kurutulur. Ardından flok baskı tutkalı basılır ve kumaş floklanır. Kumaş üzerinde kalan fazla floklar ile kumaşa tutunamamış floklar emilerek uzaklaştırılır. Fikse işlemi yapılırken varak tutkalı da fikse olacağından üzerine varak yerleştirilerek preslenir. Varak taşıyıcı filmi açılarak işlem tamamlanmış olur.

varak-flok-baski-kombin
Varak- Flok Baskı Kombinasyonunda Dikkat Edilecek Hususlar

  •  Floklama yapılabilmesi için kumaşın ya da parçanın temiz ve kuru olmasına dikkat edilmelidir.
  • Varak tutkalının üzerine floklama esnasında flok tozlarının yapışmasını engellemek için varak tutkalı basılan bölgenin üzeri maskelenmelidir.
  • Floklama sonrasında kumaş ya da parça üzerinde kalan fazla floklar ile kumaşa tutunmamış flokların fikse işleminden önce vakum yardımıyla emilerek uzaklaştırılması önemlidir. Fikse işleminden sonra flok tozlarını uzaklaştırmak mümkün olmayabilir.

Check Also

VARAK BASKIDA ISI FAKTÖRÜ

Varak folyosu Varak patı Pres basınç ve hızı Presin ısı iletimi Baskı prosesinde bu dört …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Yardım mı gerekli?