Lazer folyolar, baskı teknikleri arasında işletmelere büyük kolaylık sağlayan malzemelerdir. Baskıda zeminde oluşturulacak desen için, kalıp ve şablon gibi özel bir hazırlık ve ilave maliyet gerektirmezler. Önceden hazırlanmış geniş bir seçenek yelpazesindeki hazır desenler istenilen miktarlarda kullanılarak baskı işlemi yapılabilir.
Prensip olarak ısı ve basınç yardımıyla karşı zemine transfer olan lazer folyolar, farklı baskı yöntemleriyle karşı zemine aktarılabilir;
- kalenderler,
- düz pres ya da konveyör preslerden yararlanılabilir.
Transfer uygulamasında lazer folyonun yapıştırma için,herhangi bir yardımcı malzemeye ihtiyacı yoktur. Baskı sektöründe lazer folyonun en büyük avantajı, işletmenin transfer presi dışında herhangi bir ekipmana ya da malzemeye ihtiyaç duyulmamasıdır. Hem desenin, hem de istenirse varak yardımıyla renklerin tekstil ya da derinin üzerine kolaylıkla uygulanabiliyor olması en büyük avantajıdır.
Transfer işlemi yapılırken hazırlanan zemine pat uygulaması gerektirmez. Ürün kendi yapısı itibarı ile zaten zemine çok rahat tutunabilmektedir. Arada başka bir malzeme olmadan direkt zemine yapışır. Yıkama ve sürtme haslıkları çok yüksektir.
Lazer folyo transfer yapılırken bu işlemi etkileyecek önemli kriterlerden başlıcaları şunlardır :
- İşlem yapılan ortamın hava şartları, kış ve yaz mevsimsel sıcaklık ve nem farklılıklarına bağlı olarak işlem sıcaklıkları ve pres basınçlarında ayarlamalara ihtiyaç olmaktadır. Bu yüzden aynı lazer deseninin kışın ve yazın transfer edilmesinde ya da farklı nem şartlarında aynı verimli sonuç elde edilemeyebilir.Bu yüzden tüm şartları göz önünde bulundurmak ve işlem sıcaklık ve pres basınçlarını buna göre ayarlamak gerekir.
- Lazer folyolar, üzerinde taşıdıkları desenin model ve çeşitlerine göre farklı kalınlıklara sahiptirler. Örneğin; mikro kum desenli lazerler daha düşük, krokodil gibi et kalınlığı daha fazla desenler daha ağır gramajlı olmaktadır. Transfer esnasında hafif gramajlı desenlerle ağır gramajlı desenler; işlem sıcaklıklarında, preste kaldıkları süre ve basınçlarda farklı uygulamaya ihtiyaç göstermektedirler. Yani hafif desenli lazerlerin işlem (sıcaklık-pres basıncı-geciş hızı yada preste kalma zamanı)ağır desenli lazerlere göre daha düşük olmakta,ağır desenlerde de tersi şartlara ihtiyaç olmaktadır. Baskı işlemi esnasında farklı desenlerde transfer işlemi yapıyorsak buna dikkat etmemiz gerekir.
- Yürüyen bant sistemli silindir preslerde 150-160°C ; 3-5 mt/dk hızla,4-6 bar basınçta, sabit el preslerinde 120 C-160°C sıcaklıkta; 5 saniye ve 4-6 bar basınçta uygulama yapılır.
- Lazer folyo transfer edildikten sonra,taşıyıcı filmin açılması dikkatli bir biçimde yapılmalıdır. Lazer filmin iyi bir şekilde soğutularak ayrılması gerekmektedir aksi halde desende bozukluklar oluşacaktır.Bu amaçla baskı sonrası şoklama yöntemiyle soğutulmalı (0-2°C aralığında, 1-2dak. süreyle) ya da, işletmede bu imkan ve donanım mevcut değilse oda sıcaklığında 5-6 saat bekletilerek taşıyıcı filmin ayrılması en uygun yöntemdir.
Bu koşullar uygulandığında deseni oluşturan reçine tam olarak soğutulmuş ve karşı zemine kayıpsız bir biçimde transfer edilmiş olur. Her işletme, yukarıda özetlemeye çalıştığımız kriterleri kendi şartları çerçevesinde azami seviyede uygulayarak lazer transferini başarılı bir şekilde gerçekleştirmiş olur.
Lazer folyo tek başına da uygulandıkları yüzeylere önemli görsel efekt kazandırmaktadır. Tek başına uygulamada elde edilen efekte ilave olarak,üzerine hiçbir ilave malzeme gerektirmeden kolaylıkla uygulanabilen varak sayesinde yüzeyde daha farklı bir boyuta görsellik elde edilir. Varaklı uygulamalarda da düz renklerle ayrı bir güzellik, desenli varaklarla daha farklı bir boyutta güzellik elde etme imkanı mevcut olabilmektedir.
Sektörde çok yaygın olarak uygulanmakta olan süblime baskılar üzerine, yine aynı temel yöntemlerle lazer uygulama yapılabilmektedir. Bu uygulama ile ulaşılan görsel zenginlik en üst seviyeye çıkarılabilmektedir.