İnsanların kullandığı ürünlerin bir nevi kullanım ömrünü ele veren en önemli etkenlerden biri “ışık haslığı” olarak adlandırılan “güneşte solma” tekstil dünyasında da önem arz eder. Aslında ışık haslığını sadece varakta değil, ürünün bütününde değerlendirmek daha doğru olur.
Tekstil ürünü ise kumaş, iplik ve kullanılan aksesuarların ışık karşısında dayanımı da önem arz eder. Deri ürünü ise bu aksesuarların yanında natürel bir bileşen olan derinin dayanımı özellikle önem kazanır.
Varak, çoğu zaman ürünlerin en fazla göz önünde olan bölümlerinde, ya da bütününde doğrudan güneşe maruz kalabilmektedir. Bu da varak baskı katmanına özellikle bütün ürünün kalite algısında önemli bir sorumluluk yüklemektedir.
Çoğu zaman karşımıza çıkan “varakta solma” kusuru aslında uygulayıcıların alabileceği bazı tedbirlerle bertaraf edilebilmektedir.
Altın ve gümüş gibi standart renklerde ışık haslığı sorunu ile karşılaşılmamaktadır. Sağlam kimyasal yapısı ile ultraviyole ışınların zararlarına dayanabilen varak sayısı oldukça fazladır. Ancak özellikle gri ve mavi tonları içinde bulunan mavi boyar maddeler ışığa karşı en dayanıksız bileşenlerdir. Dolayısıyla formülünde bu renkleri içeren varak renkleri daha kolay bozulabilmektedir.
Güneşle sürekli temas halinde olma, çoğu üründe “solma” problemi ortaya çıkaracaktır. Dolayısıyla ışık haslığı yüksek olsa da güneş gören perdeler, yer örtüleri gibi ürünler üzerine varak baskı yapılmamalıdır.
Işık haslığında bir diğer unsur barak tutkalıdır. Ultraviyole ışınlarla sararma yapabilen tutkallarda, özellikle şeffaf olan varaklarda renk dönüşümüne sebep olmaktadır.