Breaking News

VARAK BASKIDA SIK KARŞILAŞILAN BİR SORUN: TOZUŞMA/GÜMÜŞLENME


Warning: Undefined array key "tie_hide_meta" in /home/uesvarak/public_html/wp-content/themes/sahifa/framework/parts/meta-post.php on line 3

Warning: Trying to access array offset on null in /home/uesvarak/public_html/wp-content/themes/sahifa/framework/parts/meta-post.php on line 3

Soru: Neden Varak baskıda bazı ürünlerde tozuşma dediğimiz sorun ortaya çıkıyor? Bazı renklerde bu sorunlar olmuyor. Ya da bazı kumaşlar üzerinde bu sorunu yaşamıyoruz. Nasıl çözebiliriz? Buna uygun varak var mıdır? Yanlışlıkla varak basılmışsa yapılabilecek bir şey var mıdır?

Cevap: Ana neden, varak sertliğidir.

Varak üretilirken kolayca filmden ayrılıp transfer olması için özel bir kimyasal ile taşıyıcı filme tutturulur. Bu ayırıcı ilaç miktarı ya da kalınlığı “Ayrılma Sertliği” diye tabir edilen bir özelliği belirler.

Ayrılma sertliği yüksek olan varaklar elde çitilense bile kolayca filmden dökülmez. Aksine yumuşak olan varaklar ise elde hafifçe oynansa bile hemen film üzerinden dökülür.

metraj-baski-makinesi
Resimde ancak yumuşak varakla doğru netice alınabilecek komple varak uygulaması görülüyor.

Varak üretimi sırasında özellikle ayarlanan bu sertlik direnci, uygulanan zemine ve tutkal desen yoğunluğuna göre değişir. Fabrikaya yumuşak, orta yumuşak, orta, orta sert ve sert kodlarıyla üretim yaptırılabilmektedir. Ancak firmamız gibi kısıtlı metrajları farklı tipte işletmelere, farklı amaçlarda farklı tutkal desenleri üzerine kullanım için satan firmaların her sertlik derecesinden stok tutma imkânı yoktur. Bu durumda stoklarımızı sadece “orta” sertlikte tutmak zorunda kalıyoruz.

Yumuşak varak gerektiren uygulamalar için biraz sert kalan aynı varak, sert varak gerektiren uygulamalar için de yumuşak kalabiliyor.

Bu durumda baskı uygulayıcı müşterimizin desen tipine göre dikkatli olması, gerekirse farklı parti ve lotlardaki varaklarla uygun olanı seçmesi gerekebilir.

varak-acma

Eğer sertlik doğruysa varak filmini baskıdan sıyırdığınızda tozuşma yapmayacaktır.

Yine de elde olan varak, uygulamamıza uymuyorsa yapılacak bir şey yok mudur? Tabi ki var. Özellikle yumuşak gelen ve tozuşma yapan varakları tersten açabilirsiniz. Yani normalde taşıyıcı film kumaş üzerinden sıyrılıp atılırken bu sefer ters çevirip kumaşı sıyırıp ayırabilirsiniz. Eğer metraj baskıda iseniz bu yöntem işe yarayabilir ya da sarım tansiyonlarını uygun değere getirerek de çözüm bulunabilmektedir.

metraj-baski-makinesi-2
Resimde Tozuşma yapabilecek varağın ters açma tekniği ile sıyrılması görülüyor.


Her şey en kötü şekilde oldu ve yumuşak varağı bastık, açtık ve tozuşma yapmaya hazır ürünler de elimizde… Şimdi ne yapacağız? Panik yok! Bu durumda yumuşaklık nedeniyle fazladan kopup kumaşa transfer olmuş ve tutkal kenar hatlarında çapak gibi duran varak tozlarını kesinlikle elle temizlemeye kalkmayın. Ürün tam soğuduktan sonra tutkal tam olacak kürleşecektir. Bu durumda süngerle, hava tabancasıyla, tüy toplayıcı bantla fazlalık tozlar alınmalıdır.
varak-tozu-temizleme-yontemleri
Az da olsa tozuşma oluşmuş ürünlerdeki yapışmamış varak tozları uzaklaştırılabilir.

Yazıda yazdığımız çözümlerin birçoğunu denemiş olsanız bile, en doğru çözüm, sorun yaşamamak için baştan tedbir almakta yatıyor.
Aldığınız varak ürününü üretimden önce mutlaka deneyin. Uygulamanız için risk görmeniz halinde yardım isteyin. Şüpheli olduğunuz durumlarda her an üretimi yarıda kesin.

hatali-varak-baski-uretimi
Lütfen unutmayın, hatalı üretim hiç üretmemekten daha zararlı olabilir!

Check Also

AYAKKABI VE ÇANTALARDAKİ VARAK ZERAFETİ

Varak şıklığı bu sezon ayakkabı ve çantalardaki zarafeti ile sizleri büyüleyecek!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Yardım mı gerekli?