Tekstil baskı sektöründe varak kaplamalı üretimler genelde 2 tip metod /makina parkurunda yapılmaktadır:
1. Metraj Baskı Makinaları
- Smog
- Rotasyon ve Kalender
2. Parça Baskı Makinaları
- Dikey Presler
- Bantlı Presler
Metraj baskı ile parça baskı metodlarının varak ihtiyaçları; yapısı, formu, kaliteleri açısından farklılıklar göstermektedir. Piyasaya sunulan en yaygın varak tipleri, toz varak ve cilt varaktır. Bunlar yapıları itibarı ile birbirinden farklı özelliğe sahiptir.
Cilt varakların yapısı; renklendirilmiş bir poliüretan katmanın, taşıyıcı bir filme tutturulmasından oluşmaktadır.
Toz varaklarda ise, taşıyıcı film üzerinde temel olarak metalik veya mat toz boya vardır ve transfer işleminde toz boya katmanı karşı yüzeye aktarılır.
Cilt varaklar ile yüzeyin tümü kaplama amaçlı baskı yapılabilir. Cilt varaklarda, poliüretan katman transfer yapılacak yüzeye, ancak tümüyle aktarılabilmektedir. Bu nedenle, cilt varaklar ile bir zemine uygulanmış desenli bir pat(tutkal) üzerine o desene uygun şekilde bir transfer yapma imkanı yoktur. Bu nedenle cilt varaklar metraj baskıya uygundur, parça baskıda kullanılmazlar.
Toz varakta, taşıyıcı film üzerindeki toz zerrelerini, zemini desen şeklinde kaplayan tutkal üzerine birbirinden bağımsız bir şekilde tranfer etmek mümkün olabilmektedir. Böylelikle istenilen deseni uygulama kolaylığına sahip olunmaktadır. Bu nedenle, toz varaklarda istenilen desen efektleri, hem metraj baskıda hem de parça baskıda rahatlıkla oluşturulabilir.
Varak yapıları dışında, metraj ve parça baskı metodlarının uygulanmasında kendi içinde fiziki şartlar açısından da farklılıklar vardır.
İlk etapta, uygulamada kullanılmakta olan patların yapıları birbirinden önemli farklılıklar göstermektedir. Genellikle parça baskıda kullanılan plastisol tutkallar yüksek sıcaklıklara çıkma ihtiyacı doğurmaktadır. Varak kalitesi açısından temel bir faktör olmayan yüksek sıcaklık dayanımı, metraj baskıda su bazlı veya solvent patlarda hiç ihtiyaç olmayan bir faktördür.
Bir başka önemli başlık olan yıkama haslığı, genellikle parça baskıda kullanılmakta olan su bazlı tutkallarda daha kritik sonuçlar verirken, solvent tutkallarda sorunsuz bir performas verdiği görülmektedir.
Çok önemli gibi görülmeyen varak metraj ve sarım formu, baskı işletmelerinin verimliliklerine katkı yapan bir faktör olarak önümüze çıkabilmektedir. Parça baskıda farklı ölçülerde kesilen görece olarak düşük metrajlı varak tüketimi nedeniyle daha küçük boyutlu (2,5cm çap) bir ruloya sarım şekli, işletmelerdeki malzeme hareketinde rahatlık sağlamaktadır. Metraj baskıda makine yapısı ve daha uzun metraj tüketim olması sarımda daha dayanıklı (7,5cm çap)bir ruloya sarım ihtiyacı doğurmaktadır.
UES Varak olarak müşterilerimizin farklı ihtiyaçlarının bilincinde olarak; ürün yapısı, formu ve kalite çeşitliliğiyle hizmet vermekteyiz.