Breaking News

VARAK BASKIDA YIKAMA HASLIKLARI

Varak, yapısı ve görünümü itibarı ile çok hassas ve narin olmasının yanında, bir o kadar da parlak ve göz alıcı bir görünüm elde edilebilen bir baskı tekniğidir.
Şık ve albenili desenler elde etmek için etkili bir tercih sebebi olarak kullanılan varakların, bu cazip görünümünün uzun süre korunması için, baskı uygulamasının da özenli bir biçimde yapılması gerekmektedir.
Varak baskıda, her işletmenin imkanlarına göre değişkenlik gösteren makina parkuru, farklı kimyasal maddeler ve varak çeşitleri kullanmaktadır.

varak-ahtapot-baski-makinasi-kafa

Yıkama haslıklarını yeterli seviyeye çıkarılabilmesi için işletmelerde ürüne varak transferi yapılırken dikkat edilmesi gereken başlıklarla ilgili öneriler işlem sırasına göre aşağıdaki şekildedir:
1. Uygun varak tutkalı serigrafi kalıplardan geçirilerek ürüne homojen bir şekilde dikkatlice sıvanır. Bu işlem esnasında tutkalın kuruyup sertleşerek kalıbın gözeneklerini tıkamamasına dikkat edilir.

2. Varak tutkal uygulanacak serigraf kalıplarında; ipek(mesh) gözenekleri, boya  baskısı için kullanılan ipeklerden daha büyük olmalıdır. Örneğin, boya baskı için kullanılan ipek 63 numara ise, varak baskı için 43 numara ipek kullanılabilir.

3. Tutkal ürüne çekildikten sonra, kumaşlarda may çizgilerin iç kısımlarını düzgün bir şekilde  kapatıp kapatmadığı kontrol edilmelidir. Ürün üzerinde tutkalın eşit şekilde dağıtılmış olması, varağın  yüzeydeki kalıcılığını doğrudan etkileyen bir faktördür.

4. Tutkal çekilmiş olan ürünler 140C’lik fırınlarda ön fiksesi yapılarak kurutulur. Ürünlerin fikse işlemi yapıldıktan sonra, varak transfer olacak tutkallı yüzeylerde çatlak yada kabartılar olup olmadığı kontrol edilmelidir. Bu tür hatalı yüzeyler yıkama sonrasında dökülmeler yaparak yıkama haslıklarının düşük çıkmasına neden olur.

5. Fikse işlemi yapılan tutkallı ürün varak transferi için hazır hale gelmiştir.

yikama-1

Varak transferi için :

a) Pres sıcaklığı 150 -160 C
b) Pres basıncı 5- 6 bar
c) Presleme süresi ; dikey preslerde 5-10 saniye, konveyör türü preslerde 3-5 mt/dk olarak   ayarlanmalıdır.
Varak preslendikten sonra; 0-2 C derecede birkaç dakika bekletilip filmden ayrılabileceği gibi, oda sıcaklığında 1 saat civarında bekletildikten sonra ayırıcı film çıkarılırsa varak parlaklığı en üst seviyede elde edilebilir.

Dikkat edilecek en önemli konu pres sıcaklığının 150 C nin altında olmamasıdır.Çünkü yapıştırıcı olarak uyguladığımız binder içindeki etken madde ,ancak 150 C lik sıcaklık ortamında aktif hale gelerek ürün ile varak arasında en kuvvetli tutucu etkiyi gösterip varağın ürüne tam olarak transfer olmasını sağlayabilmektedir.

Bu sıcaklık seviyesinin altında da varak ürüne transfer olabilir, fakat yeterli seviyede kuvvetle tutturulmamış olduğu için yıkama sırasında bağ kolayca çözülür ve haslık sonuçları istediğimiz değerlerin altında çıkması kaçınılmaz olur.

Check Also

AYAKKABI VE ÇANTALARDAKİ VARAK ZERAFETİ

Varak şıklığı bu sezon ayakkabı ve çantalardaki zarafeti ile sizleri büyüleyecek!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Yardım mı gerekli?