Breaking News

VARAKTA; PARTİ/LOT, ÜRETİM VE NUMUNEDE DİKKAT EDİLEN HUSUSLAR

Varaklarda Parti/Lot Takibi

Varaklar, tüm ürünler gibi partiler halinde üretilmektedir. Düz renkli ya da desenli olsun üretim tesislerinde her bir parti maksimum 21.000mt uzunluğunda yapılabilmektedir.
Her bir 21.000mt’lik miktardaki varak, aynı üretim şartlarında üretilmiş olduğu için, kalite ve teknik kriterler bu miktar için standart bir seviyede olabilmektedir.
Üretimden çıkmış olan varaklar, 3.000mt’lik jumbo rulolar halinde lotlara ayrılmakta ve bu şekilde ithalatı yapılmaktadır.
Bu jumbolar da kullanıcıların isteği üzerine 500 veya 100 mt’lik rulolar halinde sarılıp satışa hazır hale getirilmektedir.

sarma-makine

Bu aşamada 21.000mt’lik toplam miktar bir parti olarak ve bu partiyi oluşturan yedi adet 3.000mt’lik jumbo ruloların her biri, aynı partinin farklı lotları ürün kimlik numarası olarak barkodlar vasıtasıyla belirlenmektedir.

ues-barkod

Oluşturulan bu barkod numaraları, daha sonra sarılacak aynı renk ya da desendeki diğer varak parti ve lotlarından ayrılması sağlanmış olur.

Her ne kadar modern üretim tesislerinde günümüz son teknolojisiyle üretilmesine rağmen varak üretimi dış etkenlere (ısı, nem ve diğer faktörler) karşı çok hassastır. Bu nedenle, üretim esnasında sabit şartlardaki küçük nüanslarda bir değişim bile kalite faktörlerini belirli toleranslar çerçevesinde etkileyebilmektedir. Partilerdeki değişim, aynı renk ve desenlerin kendi aralarında düşük seviyede de olsa bir farklılık gösterebilir.
Bu nedenle varaklama işine başladığımızda aynı parti varaklarla üretimi tamamlamak daha standart sonuçlar vermektedir.

Varak Baskıda Numune ve Üretim Farkları

Varak baskıda ana üretime geçilmeden önce numune hazırlıkları yapılması ve bunu işletme şartlarında standarda oturtulması ve numuneye müşteri onayının alınarak üretime devam edilmesi gerekir. Numuneler esas parti üretimlerinden açık, mat veya parlak hazırlanmış olabilir ki bu baskı işletmelerinin çok karşılaştıkları bir sorundur. Bu durum genellikle, numune hazırlığında, numuneyi yapan çalışanın ustalığına ve numune yapılan ekipmana endeksli bir sorundur.

ragle-baski-bulten
ahtapot-bulten

Numune hazırlık aşamasında ki pres ısı, basıncını ve geçiş hız değerlerini, numuneyi yapan çalışanın ana üretim şartlarındaki ısı, pres basıncı ve geçiş hızına eşdeğer yapması gerekir. Ayrıca, numune onaylandığında esas partiyi, numuneyi hazırladığımız aynı varak partisinden yapmak uygundur. Numune hazırlık aşamasında ve sonrasında bu aşamalara dikkat edilmezse, numune ve üretim arasında renk tonlarında ve varak baskının görüntüsünde değişik efektlerle karşılaşılma ihtimali vardır.

Check Also

AYAKKABI VE ÇANTALARDAKİ VARAK ZERAFETİ

Varak şıklığı bu sezon ayakkabı ve çantalardaki zarafeti ile sizleri büyüleyecek!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Yardım mı gerekli?